Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Vuornan Bourbonboom

VH17-017-0242

Syntynyt 19.03.2017 (6v.) 
Ruunikko shetlanninponiori, 97cm
Kasvattanut Vuorna
Omistaja Isla (VRL-14577)

Yleispainotteinen
ko.HeC - va.Noviisi - re.60cm

♦ 11/17 Ponikantakirjan tilaisuus KTK-I (80p.)

Luonnekuvaus

Kun talliin saapuu 97cm korkea ja mahdottoman söpö otus, niin voi olla varma ettei se jää huomiotta. Ensin Pommi sai erilaisia herkkuja ihan vaan palkkioksi söpöydestään, mutta kun ilkeä ja pahantahtoinen tallinomistajatar puuttui kuvioon ja kirjoitti tallin seinään 'Ei herkkuja Pommille!'-lapun on se joutunut saamaan huomionsa vain rapsutteluina ja lasten haleina. Rapsutuksia se saakin ja paljon kaikilta tallillemme poikkeavilta, sillä kukaan ei voi olla pitämättä Pommista yhtä poikkeustapausta lukuunottamatta. Pommi ja rakas kihlattuni Jarno eivät tule toimeen, ei sitten ollenkaan. Jarno on lykännyt ruunikon hoitamisen kaikille muille paitsi itselleen ja vain siksi, että hänen mielestään shetlanninponeja ei voi laskea hevoseläimiin ja kaikki alle 140cm korkeat poninretaleet ovat turhia ruohonleikkureita joilla ei tee mitään. Edes valjakkoajosta napatut ruusukkeet ja voitot eivät saaneet miestäni muuttamaan mieltään asiasta. Onneksi kaikki muut rakastavat tätä oria ja minulle se on terapiaponi, jonka kanssa voi lähteä ajolenkille kun muu maailma tuntuu paskalta.

Pommi on luonteeltaan ystävällinen ja utelias joka paikkaan tunkeutuja, joka haluaa olla aina messissä oli kyseessä mitä tahansa. Pommi elää meidän nuorison kanssa pihatossa vuorokauden ympäri ja kun talliin tulee alle metrin korkuinen otus, niin väistämättä tallin miesväki laitettiin aitaremonttia tekemään ja laittamaan kahdet lisälangat Pommin alittaessa edelliset ilman polven koukistustakaan. Sopivasti pyöreä pörröpää on niin kiltti ja helppo hoidettava, ettei meidän ole tarvinnut edes miettiä sen ruunaamista. Se saa pitää pallinsa ja miehuutensa niin pitkään, kun käytös jatkuu yhtä mallikkaana. Lasten kanssa Pommi osaa käyttäytyä herrasmiehen tapaan, eikä se harrasta ilkikurisuuksia taikka kiukuttele juuri koskaan. Kiinni se kannattaa kuitenkin pitää hoitotilanteissa, sillä yltiöenerginen ja utelias oripoika hyrrää karusellin lailla vapaana ollessaan. Kengittäjän mukaan Pommi on yksi tallin helpoin kengitettävistä parin muun lisäksi, vaikka 180cm pitkä vakiokengittäjämme joutuukin olemaan polvillaan työskennellessään orin kavioiden parissa. Eläinlääkärilläkään ei ole pahaa sanomista meidän ponistamme, sillä Pommi ottaa vastaan piikit ja pillerit turhia vastustelematta. Se tietää jäävänsä huomiotta huonolla käytöksellä ja sitähän huomionkipeä poni ei missään nimessä haluaisi.

Taluttaessa Pommi osaa kulkea mallikelpoisesti ihmisen vierellä tai takana. Joskus se innostuu ja ottaa yhtäkkisen loikan eteenpäin tai sivuille, mutta ryöstämään se ei lähde, kunhan taluttaja heti komentaa sen ruotuun.

Kärryjen edessä Pommi toimii luontevasti ja tottelevaisesti, eikä se säikkyile turhista asioista vieraammissakaan maastoissa. Ori on myös loistava opetusponi varsinkin ajamisen suhteen, sillä kärryihin voi laittaa ajokokemattoman ihmisen hyvillä mielin ja kävellä itse vierellä ohjeita sanellen. Sen kasvattaja on kilpaillut orilla valjakossa ja kieltämättä itseäkin kutkuttelisi opetella kyseisen lajin salat, nyt kun on ponikin joka opettaisi kuskiaan. Tähän mennessä olemme ajelleet Raision metsäteillä ja joka kerralla on kotiin tullut tyytyväinen poni ja ohjastaja ehjinä. Pommi on myös ratsukoulutettu ja se taitaa Helpon C:n asioita koulukiemuroilla ja sen ratsuponin taitoja on pitänyt yllä orille juuri sopivan painoinen ja mittainen tallin vakiokävijä Minttu, joka sopii Pommille erittäin hyvin ratsastajaksi ja heidän yhteistyö on pelannut erittäin hyvin. Esteillä orista huokuu pienoinen epävarmuus, eikä se hyppää pientä ristikkoakaan ilman rohkaisevaa ratsastajaa, joka oikeasti osaa ratsastaa sen esteen eteen ja ylitse. Rohkeutta kerättyään oikean ratsastajan kanssa Pommilla voi hypätä rataesteitä 50-60cm väliltä.

Sukutiedot

ISÄ Eyrond MO
KTK-II, SHLA-I
II. Riverside Bellboy
she, 105cm, km
III. Bellicose
she, 102cm, km
IIE. Riverside Felicia
she, 99cm, rt
IE. Unfalirian Menace
she, 90cm, hrakko
IEI. Colum Menace
she, 94cm, vprt
IEE. Unice WL
she, 89cm, hrakko

EMÄ Choochoo Polkachick
KTK-II, VVJ-I

EI. Playground Love
she, 100cm, rn
EII. Fixwell Player
she, 98cm, vrt
EIE. Supreme Kiwinug
she, 96cm, rn
EE. Owlsmoor Penny Lane
she, 90cm, rtkm
EEI. Governor
she, 92cm, rtkm
EEE. Perlemoer
she, 92cm, rt

ei. Playground Love on ruunikko 100 cm korkea shetlanninponiori, joka suorastaan huokuu ulkomuodollaan nummia ja rosoista maaperää. Brittiläisissä ponipiireissä Loveria pidetään melko normin mukaisena, mutta ainakin omaan silmään on kyseessä todella valloittava herra. Näyttelyissä todella menestyksekkäästi pärjännyt Lover kilpaili jonkin verran myös valjakkoa hiukan nuorempana, mutta siirtyi aika sukkelasti pelkkään jalostuskäyttöön vallattoman luonteensa vuoksi. Käsittelijältään poni vaatii pitkää pinnaa ja kokemusta, mutta rauhallisempien ponitammojen kanssa orin jälkeläisistä on tullut aivan kelvollisia käyttöponeja. Loverilla on yhteensä kuusi jälkeläistä, joista vain yksi - Choo Choo Polkachick - on tamma.

ee. Owlsmoor Penny Lane eli Penny on Briteissä asuva 90 cm korkea pikkutamma, joka kilpailee yhä aktiivisesti valjakkoajossa. Polkachick on tamman ensimmäinen jälkeläinen, mutta tulevaisuudessa tammalle kaavaillaan vielä ainakin paria jälkeläistä. Luonteeltaan Penny on todella rauhallinen ja miellyttämisenhaluinen, eikä sitä aina voisi shetlanninponiksi uskoakaan. Rakenteeltaan sopusuhtainen ja kaunis ponitamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Ajettaessa Penny sopii mainiosti pienempienkin lasten opettajaksi säyseän luonteensa ansiosta.
© Liia VRL-11284

eii. Fixwell Player oli koko elämänsä briteissä kasvattajallaan asunut raudikko, joka kilpaili pitkän uran valjakkoajossa noviisi-tasolla ja samalla kierteli näyttelykehissä hankkimassa ruusukkeita palkintokaappinsa koristeeksi. Tällä ponilla oli erinomainen rakenne, jonka vuoksi se sai kantakirjatilaisuudessa I-palkinnon 85 pisteellä. 98cm korkuisella orilla oli pieni pää, sekä ryhdikäs pään asento. Jalat sillä olivat suorat ja litteäluustoiset, kyynärvarret voimakkaat. Lisäksi orilla oli lihaksikas "urheiluponin" kroppa, eikä se muistuttanut tippaakaan stereotyyppistä pullamahaista shettistä. Luonteeltaan raudikko oli kuulemani mukaan itsepäinen, mutta ihmisiä rakastava otus, jonka kanssa oli mukava toimia kun sillä oli hyvä päivä. Valjakkoajossa se toimi erittäin hyvin ja toikin kotiin useammin palkintoja kuin peräsijojen tuomaa häpeää. Jälkeläisiä ori sai kymmenen, joista kuusi oli tammoja ja neljä oreja. Viisi sen jälkeläisistä jatkavat edesmenneen isänsä perinnettä valjakkoponeina, kun loput viisi myytiin harrastekäyttöön tai ratsastuskouluille tuntiponeiksi.

eie. Supreme Kiwinug oli erittäin suloinen tamma, joka kotitallillaan keräsi ympärilleen aina ponityttöjä ihailemaan ja paijaamaan sitä. Ruunikolla tammalla oli pitkään 12-vuotias vakioratsastaja, jonka kanssa se kiersi koulu- ja esteradoilla Helppo C ja 50cm luokkia. Kasvattajansa kanssa tamma pääsi kilpailemaan valjakkoajossa, jossa se näytti taitonsa erityisesti tarkkuutta vaativissa luokissa. Supreme Kiwinugilla oli irtonaiset ja hyvin pyörivät liikkeet, joista se sai kehuja usein näyttelytilaisuuksissa. Kantakirjatilaisuudessa tamma kuitenkin yllätti omistajansa II-palkinnolla, sillä hyvistä liikkeistä huolimatta sen rakenteen ei uskottu tuovan kolmosta parempaa. Supreme Kiwinug sai neljä tervettä jälkeläistä, joista vain yksi oli ori (Playground Love). Tamma lopetettiin kunnioitettavassa iässä, 31-vuotiaana vanhuuden alkaessa painaa tamman elämäniloa alas.

 


JÄLKELÄISET

♡ 00.00.0000 o./t. Varsan nimi e. Emän nimi Omistaja saavutukset

 

Kilpailutiedot

VVJ / KRJ
23sij. / 0sij.

14.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 3/30
14.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 5/30
15.06.2017 -
 VVJ Huvitus Noviisi - 5/30 
20.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 4/30
30.05.2017 VVJ Al Najya Noviisi - 03/24
01.06.2017 -  VVJ Al Najya Noviisi - 04/24
06.06.2017 VVJ Kultahuisku Noviisi - 02/27
02.06.2017 VVJ Fiktio Noviisi - 05/30
07.06.2017 VVJ Fiktio Noviisi - 04/30
01.09.2017 -  VVJMörkövaara Noviisi - 01/30
03.09.2017 - VVJ Mörkövaara Noviisi - 01/30
05.09.2017 VVJ Mörkövaara Noviisi - 01/30
21.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 1/30
24.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 3/30
28.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 2/30
29.06.2017 - VVJ Huvitus Noviisi - 1/30
07.06.2017 - VVJ Kultahuisku Noviisi - 02/27
25.06.2017 - VVJ Koistila Noviisi - 02/40
09.06.2017 - VVJ Fiktio Noviisi - 04/30
13.06.2017 - VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/30
16.06.2017 - VVJ Ros Cirein Noviisi - 03/30
07.09.2017 - VVJ Mörkövaara Noviisi - 1/30
09.09.2017 - VVJ Mörkövaara Noviisi - 02/30
00.00.2018 - KRJ Kisapaikka Luokka - 00/00

 

Päiväkirja ja valmennukset

20. JOULUKUUTA 2017 ♥ KOULUKILPAILUT JUKOLASSA (HELPPO C) 2/3
Tehtävänanto: Tiukkana tätinä tunnetulta valmentajaltasi tipahtaa juuri ennen suoritustasi tekstari, mutta viesti ei sittenkään tainnut olla osoitettu sinulle. Et ehdi vastata viestiin, mutta suuntaat sekavin tuntein kouluaitojen sisäpuolelle. Mitä hupaisaa tai järkyttävää viesti oikein sisälsi?

Tuotos: "Poliisit teki kotietsinnän. Mitään ei löytynyt, mutta tuu äkkiä hakemaan noi jutut pois ennenkuin jäädään kiinni!"

20. MARRASKUUTA 2017 ♥ KANTAKIRJATILAISUUS, KIRJOITTANUT ISLA
Oli hieman awkward seisoa keskellä valtavaa määrää erirotuisia, toinen toistaan hienompia poneja - vierelläni 98cm Pommi. En ole koskaan ottanut osaa ponien kantakirjaustilaisuudessa ja monet tuntevat minut suomenhevoskasvattajana, mutta siellä minä seisoin alle metrinen otus vierelläni ja mietin, että mitähän tässä nyt tekisi. Tilaisuushan oli aivan samanlainen kuin suomenhevostenkin kanssa, joten perusidea minulla oli takataskussa. Pommin kanssa oltiin harjoiteltu tilaisuutta varten seisomista, sekä oikeaoppista askellajien esittämistä. Orilla ei paljoa opiskeltavaa ollut, mutta itse tarvitsin hieman harjoittelua esittää alle metrinen poninperkele vakuuttavasti. Kotiharjoitukset olivat sujuneet hyvin ja itse tilaisuuspäivänä omistajaa jännitti enemmän kuin itse ponia. Pommin oli alussa pakko esiintyä tilaisuuden tammakatraalle ja se näyttelikin hienosti "koreita" askeliaan höristen matalalla äänellään - katsokaa leidit minua! 

Jarno saa nyt niellä ylpeytensä ja kihistä v*tutuksessaan, kun ruma poninperkele palkittiin I-palkinnolla kantakirjaustilaisuudessa. Mies ei uskonut Pommin saavan minkäänlaista palkintoa, eikä hän tiennyt miten reagoida kun tilaisuudesta kotiutuessamme kerroin Pommin pisteet ja lopullisen palkinnon. "Etpä olisi uskonut, että tämä alle metrinen hirviö saisi 80-pistettä ja I-palkinnon!" Naljailin miehelleni samalla, kun valjastin Pommia maastoretkeä varten. "Älä edes aloita, ei tee tosta rutjakkeesta yhtään parempaa." Murahti mieheni takaisin. Nielkööt kiukkunsa, kyllä Jarno joku päivä ymmärtää tämän kultakimpaleen arvon ♥

12. LOKAKUUTA 2017 ♥ PONIVAHVISTUSTA TALLIIN, KIRJOITTANUT ISLA
"Me ei taidettu puhua tämmösestä sijoituksesta." Jarno totesi seisoessaan kädet puuskassa tallirakennuksen edustalla, kun peruutin trailerin tallipihalle ja avasin takaluukun. "Kaikilla on pieni poni paimentamassa hevosia!" Minä sylkäisin vastalauseeni ja talutin trailerista ulos mairealla ilmeellä alle metrin korkuisen ruunikon. Mieheni huokaisi hyvin teatraalisesti ja lähti kävelemään oripihatolle, kun minä talutin ponin talliin ja laitoin sen pesukarsinaan kiinni harjattavaksi. Pommi hörisi ja hirnahteli odottaen vastausta muilta hevosilta samalla kun harjasin sitä, mutta valitettavasti ori ei saanut yhtäkään tervetuloa - tyyppistä toivotusta meidän hevosiltamme, jotka keskittyivät olennaiseen eli päiväheinien tuhoamiseen. Olin jo ennen Pommin saapumista päättänyt, että se saisi tarhata meidän nuorikkojen kanssa pihatossa ja pitää uhmaikäiset suomenhevoset ruodussa. Tarhaan päästyään se tutustui huolellisesti jokaisen kanssa pöristen ja kavioita maahan kopisutellen, kunnes asettui sitten Tuukan kanssa samalle heinäkasalle tuttavallisesti. Minttu oli kuullut uudesta sijoituksestani ja tyttö tuli juuri tallille kun olin päästänyt Pommin tarhaamaan nuorten orien kanssa. 

"Se on niin söpö!" Minttu huudahti ja pujahti aidan alitse rapsuttelemaan uutta tulokasta. Pommi ei tehnyt elettäkään lähteäkseen karkuun tyttöä, vaan nosti päänsä heinäkasalta ja huuli törröllään otti rapsutukset vastaan kuin ei olisi niitä koskaan saanutkaan. "Saanko antaa sille porkkanan?" Tyttö kysyi aidan sisäpuolelta minun katsellessa menoa hieman kauempaa. "Sovitaan, ettei Pommille herkkuja sillä sekin saa pitää urheiluponin linjansa, eikä sen tarvitse lihoa yhtään." Sanoin lettipäälle lempeästi - saaden vastaukseksi huokaisun. Olihan se juuri sen oloinen, että sitä voisi vain syöttää huvin vuoksi ja palkkioksi suloisesta ulkomuodostaan, mutta en ollut lihavien ponien kannattaja joten Pommi saisi pärjätä sille sopivalla ruokavaliolla ilman ylimääräistä. Tyytyväiseltä se vaikutti pelkkiin rapsutuksiinkin, joten herkuttomuudesta tuskin tulisi ongelma.

 


virtuaalitalli - virtuaalihevonen
Ulkoasun tausta © Vintage Backgrounds

©2018 Tiusan suomenhevoset - suntuubi.com